Monday 27 April 2015

Europeiska rådets absoluta misslyckande

Vi kan inte vara hårda nog i vår kritik mot Europeiska rådets totala avsaknad av  handlingskraft när det gäller flyktingkatastroferna i medelhavet. Det här är ett gemensamt europeiskt problem som måste hanteras med gemensamma krafter, på kort och lång sikt.

Regeringscheferna i rådet misslyckades under förra veckan med att hitta hållbara åtgärder för förhindra fler humanitära katastrofer i alla européers semesterparadis.

På kort sikt kräver den akuta situationen en gemensamt finansierad och operativt styrd operation. En operation där medlemsländernas samlade resurser inom marinen, kustbevakning och sjöräddning ställs till förfogande för att rädda liv och för att stoppa människosmugglare.

Att trippla budgeten i en kraftigt underfinansierad verksamhet skapar knappt ringar på vattnet. En verksamhet som dessutom inte har till uppgift att rädda liv utan att i första hand skydda Europas gränser.

På längre sikt måste Europa lära sig läxan och inse att gemensamma problem och utmaningar hanteras bäst gemensamt. Det kräver gemensamma resurser och gemensam administration på dessa områden.

No comments:

Post a Comment