Friday 6 February 2015

Min vision om ett federalt Europa

Här följer en kort presentation av min vision för ett federalt Europa som är förankrat i en demokratisk europeisk konstitution. 

Europas demokratiska, sociala och ekonomiska utveckling under efterkrigstiden saknar motstycke i världen. Ett splittrat och krigshärjat Europa har förvandlats till ett enat, fredligt och demokratiskt Europa med en social modell som inte existerar någon annan stans i världen. 
Detta har skett utan bekostnad av Europas mångfald som är bevarad och i många fall har stärkts under samma tid.

Trots Europas framgångar så kan inte Europas medborgare slå sig till ro och tro att den positiva utvecklingen fortsätter av sig själv. Den finansiella krisen är ett exempel på hur skört hela samarbetet är när det knakar i något av dess hörn. 

Dagens EU spelar en alldeles för viktig och stor roll i medborgares dagliga liv för att vi ska kunna försvara den mellanstatliga strukturen. Dels har dagens EU visat på en tröghet och ineffektivitet när det gäller att hantera den senaste finanskrisen. Dagens mellanstatliga system skapar också väldigt små möjligheter för medborgerlig insyn och delaktighet och det blir otydligt och svårt att kräva ut ansvar från unionens ledare som i praktiken är medlemsländernas regeringschefer. EU har med andra ord växt ur den mellanstatliga kostymen. 

Europa står också inför nya demokratiska, sociala och ekonomiska utmaningar och hot, både internt och i den globaliserade världen. Om vi ska skapa de bästa förutsättningarna för en fortsatt positiv utveckling på alla ovan berörda punkter, samtidigt som vi säkrar demokratin och freden för alla unionsmedborgare, även på lång sikt så krävs det omfattande demokratiska och strukturella reformer av EU. Nedan listar jag de mest nödvändiga reformerna.

1
a) Folkstyret skall vara centralt även på Europa nivå. Både den lagstiftande och den verkställande makten skall vara direktvalda av medborgarna. 
b) Den nationella representationen skall skiljas från den nationella regeringsmakten och väljas i separata nationella val

2.
Medborgarnas grundläggande rättigheter och unionens systematik och struktur skall vara befäst i en konstitution. 
a) konstitutionen skall befästa unionens och medlemsstaternas kompetensområden och därmed maktfördelningen mellan unionen och medlemsstaterna. Utgångspunkten skall vara att makten skall ligga så nära medborgarna som möjligt för att på alla nivåer stärka medborgarnas inflytande, medlemsstaternas suveränitet och för att värna om unionens mångfald. 

Nedan listar jag några av de kompetenser som bör ligga på den federala nivån. Lagstiftande, verkställande och förvaltande.

Utrikespolitik
diplomati, försvar, övergripande inre säkerhet, tull, kustbevakning, migration. FN och andra internationella samarbetsorgan.

Miljö
klimat, naturkatastrofer, internationella avtal, forskning. 

Europas högsta domstol

Den inre marknaden
Den inre marknaden kräver gemensamma spelregler och miniminivåer på flera områden som inom arbetsrätt och miljö. De fyra friheterna. 

ECB
Oberoende europeisk centralbank som ansvar för en gemensam penningpolitik. 

Hur realistiskt är denna vision? 

Min slutsats är att den inte bara är realistisk utan att det även är nödvändigt. 

I efterdyningarna av finanskrisen har många ledare i Europa förespråkat och påtalat behovet av att EU reformeras mot ett federalt Europa. Det har också växt fram ett otaligt antal europeiska gräsrotsorganisationer, ngo's och tankesmedjor med det uttalade målet att bedrivs opinionsbildning och påtryckningar för ett demokratiskt och federalt Europa. 

Dagens och morgondagens utmaningar är tydliga och vi måste lyfta och debatera hur Europas medborgare ska kunna stå starka inför dessa prövningar. 








1 comment:

  1. Hej,

    Är du i någon form av ekonomiska svårigheter? Behöver du ett lån till
    rensa dina skulder? Är du en affärsman eller kvinna som har för avsikt att expandera
    hans eller hennes företag? Vi erbjuder lån på alla typer av individer, företag och
    samarbeta organ som är i behov av ett lån till låg ränta på
    3% Kontakta oss idag för en äkta lån via e-post:
    royalsilverloanservices@gmail.com

    LÅNE ANSÖKAN

    Sökande Namn:
    Land:
    Yrke:
    Kön:
    Syftet med lånet:
    Ålder:
    Telefonnummer:
    Belopp som krävs:
    Lån Varaktighet:
    Månads Inkomst:

    Herr RoyalSilver

    ReplyDelete