Monday 15 September 2014

Migration och integration

Hur migrationen än har sett ut och hur den än kommer att se ut så kommer den alltid att förknippas med problem och kostnader eller för den delen som otillräcklig och inhuman om vi inte istället fokuserar på själva hanteringen av asylärenden och på själva integrationen av nya svenskar. Det är här vi finner problemområden och möjligheter till åtgärder.

SD har lyckats att styra debatten till att handla om migration och om kvoter av migration istället för att handla om möjligheter till integration, vilket vi i stor utsträckning och med lätthet faktiskt kan påverka.
Vi kan aldrig förbjuda eller förhindra kriser av olika slag från att ske i andra delar av världen eller människors behov av skydd eller vilja att söka en bättre framtid men vi kan se till att skapa möjligheter för människor som söker sig till Sverige och till Europa att till stor del av egen kraft. kunna integrera sig i samhället. Det förutsätter naturligtvis ett öppet, tolerant och välkomnande samhälle till att börja med.

Allt som härrör till kostnader har med integrationen och den faktiska asylhanteringen att göra. Inte migrationen i sig. Det är alltså ett administrativt problem som Sverige och Europa har. Det är på det här området som icke rasistiska partier har misslyckats radikalt, både i politiken och i debatten. Inte bara på bekostnad av "ekonomi" och den politiska debatten utan i ännu större utsträckning på bekostnad av humana och demokratiska värden.
Att ta ansvar innebär inte att närma sig Åkessons populistiska och rasistiska politik utan det är att ta ansvar för människor i behov och att ta tag i den verkliga problematiken som är våra egna administrativa hinder för en fungerande integration.


Förtydligande:
Med att integrera sig i samhället menar jag möjligheten att kunna försörja sig och att kunna förstå vårt politiska system och Sveriges rättsväsende. Integration är alltså inte samma sak som kulturell assimilering.

1 comment:

  1. Det är märkligt att alla som måste uttrycka sig om integration måste ta till invektiv som rasism så fort SD berörs.
    Hur kan det komma sig? SD vill begränsa invandringen till dess att som redan invandrat kommer i ordning i Sverige. Vad är det för vits att fylla på med arbetslösa runt landet i snart sagt varje "ledig" lokal? De som skickas ut till dessa boenden mår inte bra.
    --
    Hur ska Sverige hinna ikapp med bostäder och jobb till alla om det fylls på med ett par tusen varje vecka?
    --
    SD vill alltså fixa läget i Sverige samtidigt som invandringen begränsas och mer pengar skickas till de stora lägren långt bort, de som stöds av UNHCR/FN och andra organisationer. Är det fel?
    --
    Just idag rapporterar regeringen att pengarna är slut och att "Sverige" gick med 2% av BNP i förlust förra året. Det är ca 80 mdkr. Dessutom lånas det flera mdkr snart sagt varje dygn. Är det bra?
    --
    Vet du att SD har många invandrare, även från MENA, som medlemmar och väljare. Är dessa människor också rasister, fascister mm?

    ReplyDelete