Tuesday 11 March 2014

Vad vill Centern egentligen?

Centerns valaffischer låter oss veta att partiet vill ha ett "smalt och vasst EU". Det låter väl bra men vad betyder det? Vad ska bantas bort? Den fria marknaden? Den fria rörligheten? Parlamentet? Kanske det mellanstatliga rådet? Är det gemensamma miljömål man vill banta eller gemensamma livsmedelslagar som skall bort?

Någonstans på någon webbsida eller socialt forum kan vi läsa att partiet på goda grunder tar avstånd från den gemensamma valutan men jag har inte lyckats hitta några goda grunder redovisade.

På vilka områden vill då partiet att EU ska vässas? Försvar? Utrikespolitik? Migrationspolitik?

Finner inget svar på dessa frågor på några valaffischer!

Vad Centern har för vision för Europa är lika oklart. Har Europa uppnått sitt mål, är bygget klart? Är det medborgarna som skall ha inflytande över den vassa politiken eller ska det vara upp till nationella regeringar att kompromissa slött?

2 comments:

  1. Det framgår ganska tydligt om man läser deras valplattform att man vill att EU ska syssla med färre saker och se till att vara bra på det man faktiskt gör.
    Det framgår bland annat att detaljstyrning av enskilda länders nationella egenheter (lakritspipor, snus, osv) inte är något för EU att behandla.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej och tack för din kommentar! Ja det står "smalt och vasst", Betyder det livsmedels regler, tillsatser, hygien mm? Hur ska det funka med export och den inremarknaden om vi inte ska ha gemensamma regler?? Man talar inte heller om hur systematiken skall lösas för att skapa det "smala och vassa" EU. Ska Europa fediraliseras? Ska nya fördrag förhandlas?

      MVH

      Delete